BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μειωµένες οι σοδειές διεθνώς στο σκληρό σιτάρι

Από τα διεθνή χρηµατιστήρια και τις καιρικές συνθήκες που φαίνεται να δηµιουργούν προβλήµατα στις παραγωγές της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, µε σοβαρό ενδεχόµενο σηµαντικού περιορισµού των αποθεµάτων, έρχονται αισιόδοξα µηνύµατα για την αγορά του σκληρού σίτου. Οι προβλέψεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κάνουν λόγο για µειωµένες σοδειές και αυξηµένη κατανάλωση δίνουν µια τάση αύξησης των τιµών µέσα στο καλοκαίρι.

Κατενάτσιο παίζουν προς το παρόν οι Ιταλοί για τιμή στο σκληρό σιτάρι

3
0

Για την ώρα, πάντως, η εικόνα από τα αλώνια είναι αρκετά καλή, ενώ θεωρείται ότι οι πρόσφατες βροχές δεν έκαναν µεγάλες ζηµιές στην καλλιέργεια. Ωστόσο πρέπει να σηµειωθεί ότι το τελευταίο διάστηµα οι εµπορικές πράξεις είναι ελάχιστες, η εξαγωγή σχεδόν «νεκρή», ενώ και τα φετινά αποθέµατα είναι ακόµα αρκετά, λίγο κάτω από τους 200.000 τόνους και οι µύλοι υπερ-καλυµµένοι. 

Στα θετικά της περιόδου αυτής και η άνοδος στα µαλακά σιτάρια στο Σικάγο, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ και των καθυστερήσεων στις εαρινές σπορές της Ρωσίας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή πέρασε εύκολα και στη Γαλλία, όπου εντάθηκε λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, µε τους αναλυτές να ελπίζουν να καταφέρει έστω εν µέρει να τραβήξει και τα σκληρά σιτάρια.


Εν τω µεταξύ, µέσα στην εβδοµάδα, στα χρηµατιστήριο το µαλακό σιτάρι σηµείωσε άνοδο τις 6 από τις 7 τελευταίες ηµέρες, φθάνοντας κοντά στην προηγούµενη υψηλότερη τιµή της περιόδου (4 Μαΐου). Κύριος λόγος είναι οι ανησυχίες για την ελάττωση των αποθεµάτων εξ αιτίας της ξηρασίας σε σηµαντικές εξαγωγικές χώρες.

Το πιο ενεργό συµβόλαιο σιταριού του συµβουλίου του Σικάγο έχει ανέβει κατά 0,1% στα 5,22 δολάρια το µπούσελ. Την Τρίτη µάλιστα είχε κλείσει υψηλότερα, φθάνοντας τα 5,30 δολάρια το µπούσελ, η οποία είναι και η µεγαλύτερη τιµή από τις 4 Μαΐου και έπειτα.

«Είµαστε σε εποχιακή αγορά για το σιτάρι. Μία πρόβλεψη για ξηρασία στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ υποστηρίζει τις τιµές» δήλωσε ο Phin Ziebell, αγροοικονοµολόγος της National Australia Bank. «Έχουµε ανησυχίες σχετικά µε τον ξηρό καιρό στην Αυστραλία αν και έχουµε αρκετό καιρό ακόµα πριν τη σοδειά στο τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε πως µόνο το 36% της χειµερινής σοδειά της χώρας σε σιτάρι είναι σε καλή προς εξαιρετική κατάσταση.

Ο ξηρός καιρός σε µέρη του Καναδά, της ανατολικής Αυστραλίας και της νότιας Ρωσίας, χώρες που είναι σηµαντικές εξαγωγικές δυνάµεις, συνέβαλαν µε τη σειρά τους στην άνοδο.

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής σιταριού βλέπει ο USDA

Μειωµένη κατά 11 εκατ. τόνους υπολογίζει την παγκόσµια παραγωγή σιτηρών τη σεζόν 2018-2019, που θα κυµανθεί στους 748 εκατ. τόνους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό, οφείλεται στην εκτίµηση για µείωση της παραγωγής στην ΕΕ και τη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι δεν θα αντισταθµιστεί από την αύξηση των στρεµµάτων που καλλιεργήθηκαν εν τέλει σε Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.

Οι εκτιµήσεις για ρεκόρ ζήτησης, λόγω αύξησης της κατανάλωσης δηµητριακών σε όλες τις χώρες του κόσµου, φαίνεται ότι θα δώσει πολύ µεγάλη ώθηση στο διεθνές εµπόριο, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για αύξηση στις εξαγωγές, από τις χώρες της ΕΕ. Όσον αφορά τη ρωσική παραγωγή, εκτιµάται µειωµένη κατά 13 εκατ. Τόνους.

Οι τιµές Ιουλίου πλησιάζουν τα πολυπόθητα 90 σεντς, επίπεδα στα οποία θα αναµετρηθούν οι αγοραστές µε τους πωλητές µε τους πρώτους να υπερτερούν. Εδώ και µερικούς µήνες έχει τονιστεί πως το βαµβάκι κοιτάει υψηλότερα, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή από όλες τις µεριές. Τα εµπορεύµατα (κυρίως το πετρέλαιο) είναι δυναµικά, η κατανάλωση βαµβακερής ίνας ενισχύεται ενώ σε παραγωγή είµαστε ελλειµµατικοί. Παράλληλα, για λόγους µόλυνσης του περιβάλλοντος, υπάρχει η τάση αποφυγής των πολυεστερικών ινών.

Είναι λογικό όσο ανεβαίνει το χρηµατιστήριο να πιέζεται η βάση (πριµ) επί των χρηµατιστηριακών τιµών για τη σοδειά µας. Όταν σηµειώθηκαν οι τελευταίες πωλήσεις µε σχεδόν 7 σεντς ανά λίµπρα πριµ, οι τιµές του χρηµατιστηρίου κυµαίνονταν στα 77-78 σεντς. Σήµερα ο ∆εκέµβριος κινείται µεταξύ 84-85 σεντς και επακόλουθα οι αγοραστές µε δυσκολία φτάνουν τις προσφορές τους στα 6 σεντς πάνω από το χρηµατιστήριο. Οι εκκοκκιστές αντιλαµβάνονται φυσικά την άνοδο της αγοράς εντούτοις µόνο λίγοι έχουν αρχίσει να προσφέρουν χαµηλότερη βάση. 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία