BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Μπήκε σε Ομάν και Αίγυπτο η Nutria που βλέπει ανοδική τάση στην αγορά ελαιολάδου

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές το ελαιόλαδο όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nutria, Ηλίας Ζαβάκος.

nutria4

Γιώργος Λαμπίρης

147
0

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές το ελαιόλαδο όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nutria, Ηλίας Ζαβάκος. Η εταιρεία κινείται στα επίπεδα της αγοράς ως προς τις τιμές που δίνει, κάτι που μεταφράζεται σε 2,6 με 2,7 ευρώ το κιλό. «Επιθυμία μου θα ήταν να μπορεί ο παραγωγός να λαμβάνει τιμές πάνω από τρία ευρώ, ωστόσο η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Ζαβάκος. «Υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες στο ελαιόλαδο. Τα παρθένα και τα λαμπάντε ελαιόλαδα παρουσιάζουν ελαφρά μείωση. Σε ό,τι μας αφορά κινούμαστε κυρίως στην παραγωγή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με αναλογία 90% επί της συνολικής μας παραγωγής και λιγότερο στις λοιπές κατηγορίες όπως λαμπάντε και πυρηνέλαια, κάτι που δεν επηρεάζει τις διαθέσιμες ποσότητες για την παραγωγή των προϊόντων μας», προσθέτει.


Διπλασιασμός της κερδοφορίας το 2020

Την ίδια στιγμή με διπλασιασμό κερδών κινήθηκε η Nutria στην διάρκεια του 2020, ευνοούμενη από την αυξημένη κινητικότητα στις σάλες των σούπερ μάρκετ λόγω της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι το 2019 είχε σημάνει την επιστροφή της εταιρείας σε κερδοφόρα αποτελέσματα, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στις 247 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 469 χιλ. ευρώ το 2018. Αναφορικά με την διαδρομή του 2021 σε επίπεδο πωλήσεων κινείται στα επίπεδα του +5% σύμφωνα με τον επικεφαλής της Nutria.


Στο 50-50 η δραστηριότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά

Η εταιρεία διατηρεί μοιρασμένη έκθεση στην εγχώρια αγορά και στον τομέα των εξαγωγών με παρουσία κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ, για λογαριασμό των οποίων παράγει τόσο επώνυμα προϊόντα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η Nutria παραλαμβάνει ελαιόλαδο από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από Κρήτη, Πελοπόννησο, Κεντρική Ελλάδα. Στα επώνυμα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά συγκαταλέγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την ετικέτα Ιωνίς, ΠΟΠ Καλαμάτα, το οποίο προέρχεται από τις ποικιλίες κορωνέικη και αθηνολιά, οι οποίες αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσσηνίας. Παράγει και συσκευάζει επίσης εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ από Κρανίδι, Κολυμβάρι Χανίων, Σητεία, Λακωνία, Ολυμπία και Λέσβο.


Στις βασικές αγορές διάθεσης των προϊόντων της εξαγωγικά, περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς καθώς και η Ευρώπη. Το φάσμα δραστηριοποίησής της διεθνώς εκτείνεται επίσης σε αγορές όπως η Βραζιλία ή η Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά τις νέες αγορές που εισήλθε η πρόσφατα ήταν το Σουλτανάτο του Ομάν και η Αίγυπτος. Ανασταλτικό παράγοντα στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αποτέλεσε η ακύρωση των μεγάλων εκθέσεων παγκοσμίως, όπως επισημαίνει ο κύριος Ζαβάκος.

Ελαιοτριβείο με δυναμικότητα έκθλιψης 150 τόνων την ημέρα

Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στον Άγιο Κωνσταντίνο και στεγάζονται σε ιδιόκτητες εκτάσεις 150 στρεμμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

• ελαιώνας 100.000 τ.μ.
• ελαιοτριβείο δυναμικότητας 150 τόνων την ημέρα
• δεξαμενικό πάρκο αποθήκευσης ελαίων 8.000 τόνων
• εμφιαλωτήριο με 6 γραμμές παραγωγής
• αποθήκη ετοίμων προϊόντων χωρητικότητας 1.200 παλετών
• μονάδα αυτόματης παραγωγής pet συσκευασιών 1lt, 2lt, 5lt & 10lt
• μονάδα εξευγενισμού ελαίων (ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο και σπορέλαια) με δυναμικότητα 100 τόνων ανά ημέρα
• χημείο
• σιλό αποθήκευσης δημητριακών χωρητικότητας 20.000 τόνων

Η Νutria σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2020: +5%
2019: 32,07 εκατ. ευρώ
2018: 35,32 εκατ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία