BACK TO
TOP
Special Reports

Οι επενδύσεις, αν κάποιος θέλει να µείνει στον ανταγωνισµό, δεν σταµατούν ούτε σε περιόδους κρίσης

Με επένδυση που έφτασε τα 100.000 ευρώ ο Παναγιώτης Κούρσος έχει φτάσει να εκτρέφει 8.000 πουλερικά με την τελευταία τεχνολογία στον τομέα της ευζωϊας. Η µονάδα, παράγει 7.500 έως 8.000 αυγά ηµερησίως.

42-43_6

Νίκος Τσιαμτσίκας

2366
0

Ο Παναγιώτης Κούρσος, διαδέχτηκε τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούν στα Μέγαρα από το 1963, στην περιοχή Λιακωτά. Όταν ξεκίνησαν να εκτρέφουν µερικές κότες δαπέδου, τη δεκαετία του ’60 στα Μέγαρα σ’ ένα µικρό χωράφι, κανείς δεν περίµενε ότι θα φτάσουν να διατηρούν µερικές δεκαετίες µετά µια ολόκληρη επιχείρηση παραγωγής αυγών µε 8.000 λευκές κότες «Λύµαν» και καφέ «slowman brown» σε κλωβοστοιχίες, εµπλουτισµένες σύµφωνα µε το απόλυτο γράµµα των ευρωπαϊκών κανόνων, που απλώνεται σε µια ιδιωτική έκταση 7 στρεµµάτων.

Οι επενδύσεις, αν κάποιος θέλει να µείνει στον ανταγωνισµό, δεν σταµατούν ούτε σε περιόδους κρίσης κι έτσι τα τελευταία 8 χρόνια, προστέθηκαν άλλες 300 κότες ελευθέρας βοσκής, ενώ οι κλωβοστοιχίες και οι εγκαταστάσεις επενδύθηκαν µε inox, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το τελικό προϊόν. Για την ευζωία της κότας, όλα αυτά, και µάλιστα η επένδυση, κόστισε περίπου 100.000 ευρώ.

Η λαϊκή αγορά έχει το καλό ότι στο τέλος της ηµέρας έχεις τα µετρητά στο χέρι και µπορείς να αντεπεξέλθεις την επόµενη στιγµή στις υποχρεώσεις, να πληρώσεις και να συνεχίσεις να παράγεις χωρίς να περιµένεις από επιταγές και µεταχρονολογήσεις, κι όλα αυτά που µεγαλώνουν το άγχος ενός επιχειρηµατία και πάνε πίσω µια επιχείρηση

Η επιχείρηση διαθέτει και αναθρεφτήριο, το οποίο αναλαµβάνει τα κλωσσόπουλα από µίας κιόλας ηµέρας, όπως γεννιούνται από την κότα, αν και ο αριθµός των πουλιών πλουτίζεται µε αγορές από ειδικά ελληνικά εκκολαπτήρια, όταν χρειάζεται.

Χωρίς όλα αυτά, δεν θα µπορούσε το πτηνοτροφείο να διαθέτει πιστοποίηση HASP, έναν µηχανισµό ποιότητας που είναι απολύτως απαραίτητος για να λειτουργεί µια σύγχρονη επιχείρηση τροφίµων σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και πολλά πτηνοτροφεία στη χώρα µας, λειτουργούν χωρίς αυτή την απαραίτητη προϋπόθεση.

Κάθε µονάδα του Παναγιώτη Κούρσου διαθέτει το δικό της σύγχρονο παρασκευαστήριο τροφών για τις κότες, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό για το αποτέλεσµα της ποιότητας των παραγοµένων αυγών.


Τακτικός έλεγχος κάθε τετράµηνο από κτηνίατρο

Τα φυράµατα που χρησιµοποιούνται, αγοράζονται χύµα και χονδρικώς από εξειδικευµένους και πιστοποιηµένους παραγωγούς. Πρόκειται για  εγχώριας παραγωγής καλαµπόκι, σόγια και πίτουρα, που εµπλουτίζονται µε βιταµίνες και ιχνοστοιχεία και ελέγχονται από αρµόδιο κτηνίατρο.

Ο κτηνίατρος διενεργεί τακτικούς ελέγχους κάθε τετράµηνο, ιδιαίτερα για τη σαλµονέλα, ενώ σε άτακτα χρονικά διαστήµατα γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι από τις αρµόδιες υγειονοµικές αρχές. Η ζωή για τα πουλιά στους κλωβούς διασφαλίζει και την υγιεινή διαβίωση τους, καθώς όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κούρσος, «είναι πάντα καθαρά από τις κουτσουλιές κι έτσι έχουµε και την τύχη να µην παρουσιάζονται ασθένειες».

Το αυγό κατέχει κυρίαρχη θέση στο λαϊκό πιάτο του µέσου Έλληνα καταναλωτή και έτσι ταιριάζει απόλυτα στο χώρο και τη φιλοσοφία λειτουργίας της λαϊκής αγοράς για προσιτά τρόφιµα σε µεγάλες ποσότητες. Στο ερώτηµα µας σχετικά µε το ποιά αυγά είναι τα πιο καλά, από κότες ελευθέρας βοσκής ή από κότες στους κλωβούς, ο κ. Κούρσος χωρίς δισταγµό µας εξηγεί ότι ο ίδιος θεωρεί ότι τα αυγά από τους κλωβούς είναι µάλλον καλύτερα, επειδή ελέγχεται η διατροφή της κότας, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουµε, η κότα είναι παµφάγο ζώο και στην ελεύθερη διαβίωση τρώει ότι βρίσκει µπροστά της, ακόµη και κουτσουλιές.

 

Γιατί, στο τέλος της ημέρας έχεις πάντα μετρητά στο χέρι

Για το χρώµα των αυγών, λευκό ή καφετί, η προτίµηση των καταναλωτών φαίνεται ότι είναι στο καφέ, που βεβαίως δεν διαφέρει σε τίποτε άλλο εκτός από το χρώµα στο τσόφλι, από τα υπόλοιπα λευκά αυγά.

Η µονάδα, παρ’ ότι παράγει 7.500 έως 8.000 αυγά ηµερησίως που οωσκοπούνται και διατίθενται αποκλειστικά από τον κ. Παναγιώτη στη λαϊκή αγορά στην Αθήνα, δεν έχει ποτέ επιδοτηθεί από τα διάφορα προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην αµφιλεγόµενη διάταξη που εξαιρεί τις αγροτικές µονάδες που λειτουργούν πολύ κοντά στα µεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην περιοχή των Μεγάρων.

«Η λαϊκή αγορά έχει το καλό ότι στο τέλος της ηµέρας έχεις τα µετρητά στο χέρι και µπορείς να αντεπεξέλθεις την επόµενη στιγµή στις υποχρεώσεις, να πληρώσεις και να συνεχίσεις να παράγεις χωρίς να περιµένεις από επιταγές και µεταχρονολογήσεις, κι όλα αυτά που µεγαλώνουν το άγχος ενός επιχειρηµατία και πάνε πίσω µια επιχείρηση» µας εξοµολογείται ο κ. Παγαγιώτης.

 

Mικρο ‘η µεγαλο, κοκκινωπο ‘η ασπρο; ∆εν έχει σηµασία το χρώµα αρκεί να ωοσκοπούνται

 

Το  άµεσο κέρδος από τις πωλήσεις, (περίπου 3,5 ευρώ έως 6,5 ευρώ η καρτέλα µε 30 αυγά, ανάλογα µε το µέγεθος του αυγού, µε κόστος παραγωγής από 2 έως 4 λεπτά του ευρώ ανά αυγό) και η αστείρευτη  δεξαµενή πελατών που αναζητούν µια  σιγουριά στην αγορά αυτού του πολύ ιδιαίτερου αγαθού στη λαϊκή αγορά, στηρίζει την προσπάθεια του κ. Παναγιώτη Κούρσου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και συνεργασίες µε την ελεύθερη αγορά, άµα συµφέρουν.

Το συνηθέστερο ερώτηµα των καταναλωτών που δεν γνωρίζουν πολλά από την παραγωγή αυγών είναι: Ποιο αυγό είναι το καλύτερο; Το µικρό ή το µεγάλο; Το κοκκινωπό ή το άσπρο; «Κόκκινο ή άσπρο, µικρό ή µεγάλο αυγό δεν έχει καµία διαφορά», µας ξαναλέει ο κ. Κούρσος. «Εκείνο που έχει σηµασία είναι να είναι οωσκοπηµένα τα αυγά για να γνωρίζει κανείς την προέλευση τους». Έτσι, οι κόκκινοι κωδικοί που είναι τυπωµένοι πάνω σε κάθε αυγό δεν είναι καθόλου τυχαίοι: Ο πρώτος αριθµός δηλώνει τον τρόπο παραγωγής και τα γράµµατα δηλώνουν τη χώρα, οι πρώτοι δύο αριθµοί την περιφέρεια και οι υπόλοιποι τρείς την ακριβή τοποθεσία του πτηνοτροφείου. Ο κωδικός 3EL 02022 επι παραδείγµατι, σηµαίνει ότι το αυγό παρήχθη σε κλουβί πτηνοτροφείου στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια Αττικής, από παραγωγό στην περιοχή των Μεγάρων. Εάν στην αρχή υπάρχει το διακριτικό 1EL σηµαίνει ότι το αυγό παρήχθη στην Ελλάδα από κότες ελευθέρας βοσκής, αν είναι 0EL είναι βιολογικής καλλιέργειας και αν είναι 2EL σηµαίνει ότι παρήχθη από κότες που µεγαλώνουν και γεννάνε σε κάποιο αχυρώνα. Κι αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που εξετάζουν οι επαϊοντες καταναλωτές όταν αγοράζουν αυγά.

 

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται λόγω σκόνης αυγού

Η φορολόγηση της επιχείρησης γίνεται κανονικά, ενώ πρόσφατα ο κλάδος συνολικώς «ευεργετήθηκε», µε χαµηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Να σηµειωθεί ότι η εµπορία αυγών ωστόσο στη χώρα µας, όπως µας εξοµολογείται ο κ. Κούρσος, δέχεται πισώπλατα χτυπήµατα, από το φαινόµενο των ελληνοποιήσεων, τα πασίγνωστα «βαφτίσια»  του εµπορεύµατος, που έρχεται είτε νοµίµως είτε παρανόµως από τρίτες ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε πολύ µεγάλες ποσότητες, κυρίως µέσω Βουλγαρίας.

Τα µαφιόζικα κυκλώµατα της αγοράς κερδίζουν παρανόµως τεράστια ποσά, «βαφτίζοντας» ελληνικά τα πολύ φθηνότερα και κατώτερης ποιότητας αυγά που εισάγουν και στη συνέχεια οωσκοπούν παρανόµως και πωλούν σε «ελληνικές» τιµές, σε βάρος πάντα του έντιµου εµπορίου και των Ελλήνων καταναλωτών που άλλο πληρώνουν κι άλλο βάζουν τελικά στο πιάτο τους. ∆εν είναι λίγες οι φορές που τα κλιµάκια ελέγχων των συναρµόδιων υπουργείων εντοπίζουν και κατάσχουν µεγάλες ποσότητες αυγών άγνωστης προέλευσης και ποιότητας, στο λιµάνι του Πειραιά.

 

Έρευνες από τις αρχές

Ωστόσο, η δραστηριότητα του βρώµικου αυτού κυκλώµατος, που σοκάρει ακόµα περισσότερο, είναι η εισαγωγή αυγών σε …σκόνη. Τα αυγά εισάγονται αποξηραµένα, σε µορφή σκόνης και πωλούνται στις µεγάλες και τις µικρότερες αρτοποιητικές µονάδες και τα ζαχαροπλαστεία που αριθµούν πολλές χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, ανακατεµένα µε νόµιµα παρασκευάσµατα που έχουν εισαχθεί κανονικά και είναι ελεγµένα από τις αρµόδιες αρχές. Έτσι φτάνουµε στο σηµείο να τρώµε φρέσκα γλυκά και βουτήγµατα, που κανονικά δεν έχουν το δικαίωµα να λέγονται «ολόφρεσκα», αφού παρασκευάζονται από αυγά σε σκόνη.

Από πού βρέθηκαν αυτά τα αυγά, µε ποιο τρόπο παρήχθησαν, πώς µετατράπηκαν σε σκόνη, πότε και κάτω από ποιες υγειονοµικές συνθήκες, είναι πάντως κάτι που αποτελεί έντονα «αντικείµενο έρευνας» από τις ελληνικές φυτουγειονοµικές αρχές, που όταν πέφτουν στα χέρια τους φορτία µε λειψή, κακή ή καθόλου σήµανση, συνήθως τα κατάσχουν και τα καταστρέφουν.

Χωρίς να είναι, ωστόσο, παράνοµη αυτή η δραστηριότητα, δηλαδή της εισαγωγής σκόνης αυγού, ακόµη και απολύτως νοµότυπη, από αυτή, η ελληνική πτηνοτροφία χάνει δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ το χρόνο, ενώ σίγουρα τα νόµιµα έσοδα του κράτους από τους δασµούς, δεν µπορούν να συγκριθούν µε τα υπερδεκαπλάσια κέρδη από τους φόρους, καθώς η πτηνοτροφία είναι ένας από τους καλά φορολογηµένους επιχειρηµατικούς κλάδους στη χώρα, που δεν παρουσιάζει φοροδιαφυγή ή άλλα προβλήµατα εσόδων για το κράτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία