BACK TO
TOP
Special Reports

Στη Λήμνο οι ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες γίνονται πετυχημένα επιχειρηματικά projects από 25χρονους

Ιστορίες επιτυχίας που ξεκινούν από το χωράφι του παππού και σήμερα γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές του εξωτερικού για νέους ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους.

agrotis_limnos

34
0

Ιστορίες επιτυχίας που ξεκινούν από το χωράφι του παππού και σήμερα γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές του εξωτερικού για νέους ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους. Η Φωτεινή Ποριάζη και ο Στέργιος Σαλαμουσάς συναντήθηκαν στα Βραβεία Αγρότης της Χρονιάς 2019 στη Μονεμβασιά, για να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα επιχειρηματικά πρότζεκτς που τρέχουν. Παξιμάδι από σκληρό σιτάρι Λήμνου, και ξεχασμένες ποικιλίες οσπρίων από το ηφαιστιογενές νησί  του βορείου Αιγαίου γίνονται η ευκαιρία για την αναβίωση της οικονομίας της υπαίθρου.   




Ο Στέργιος Σαλαμουσάς απομάκρυνε μαζί με τον αδερφό του, Παναγιώτη, την παραγωγή της οικογένειας από τη λογική της χύµα διάθεσης σε δεκάκιλα σακιά, και έβγαλαν τον κόπο τους στην αγορά ως «σύγχρονα διατροφικά προϊόντα».

Η οικογένεια Ποριάζη µπήκε στο κοµµάτι της παραγωγής το 1981 και από τότε σπέρνουνε, θερίζουνε και ζυµώνουνε στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Υπάρχει ένα αρτοποιείο στο χωριό Πορτιανού στη Λήµνο, που ξεκίνησε από έναν απλό ξυλόφουρνο το 1919, και φιλοδοξεί σήµερα να κάνει το νησί τον σιτοβολώνα του Αιγαίου. Σήµερα από τον σαφώς ανανεωµένο «ξυλόφουρνο» της επιχείρησης περνούν περίπου 750 τόνοι σκληρού σιταριού και κριθαριού από τα οποία η οικογένεια παράγει καθηµερινά παξιµάδια, φλωµάρια που είναι τα παραδοσιακά ζυµαρικά της Λήµνου, «και πολλά άλλα καλούδια» όπως αναφέρει το νεότερο µέλος της οικογένειας, Φωτεινή Ποριάζη.

Η οικογένεια καλλιεργεί περίπου 1.100 στρέµµατα σε διάφορα  σηµεία του νησιού  από τα οποία το σιτάρι καταλαµβάνει 900 στρέµµατα και το κριθάρι τα υπόλοιπα 200, και παράγει περίπου 300 τόνους σιτηρών. «Καλλιεργούµε σκληρό σιτάρι simetto και glaudio τα οποία ευδοκιµούν στο νησί λόγω του ιδιαίτερου µικροκλίµατος και του εδάφους του» εξηγεί η Φωτεινή. Τα τελευταία 15 χρόνια η επιχείρηση προωθεί και την συµβολαιακή καλλιέργεια, αφού µέσω της συνεργασίας της µε 13 καλλιεργητές, µπορεί και εκµεταλλεύεται  επιπλέον 2000 περίπου στρέµµατα µε απόδοση 450 τόνους.

Ξεχασμένες ποικιλίες οσπρίων κάνουν μπάρκο από τη Λήμνο ως τα πλέον σύγχρονα διατροφικά προϊόντα

Η επιχειρηµατική δραστηριότητα της οικογένειας Σαλαµουσά ξεκινά στη Σµύρνη το 1900. Οι πετρόµυλοι που λειτουργούσαν εκεί έπαψαν µε τη Μικρασιατική καταστροφή, η οποία βρήκε τον προπάππο Στέργιο Σαλαµουσά πρόσφυγα στη Λήµνο.

Άφκος, ρεβύθι, ασπροµυτικό Φασολάκι, κουκί και κίτρινο αλεύρι της ποικιλίας Λήµνος, είναι τα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία «απευθύνονται σε ένα κοινό που αναζητά αυθεντικές γεύσεις», σύµφωνα µε τον Στέργιο, ο οποίος συµπλήρωσε πως «τα προϊόντα αυτά τα προωθούµε σε delicatessen της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, που και παραδοσιακά παντοπωλεία που σέβονται τον παραγωγό».
Το 2012 βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά όσπρια και αλεύρι από ντόπιες ποικιλίες, χρειάστηκαν όµως ακόµα πέντε περίπου χρόνια, ώσπου το 2017 ο Παναγιώτης και ο Στέργιος, οι δυο γιοί του Χρήστου, αποµάκρυναν την παραγωγή τους από τη λογική της χύµα διάθεσης σε δεκάκιλα σακιά, και έβγαλαν τον κόπο τους στην αγορά ως «σύγχρονα διατροφικά προϊόντα», αφηγήθηκε στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων στο ξενοδοχείο Κινστέρνα, ο νεότερος γιος Στέργιος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία