BACK TO
TOP
Special Reports

Rhoeco – fine organic goods, μια συνεργασία να την πιείς στο… φλιτζάνι

Τρεις συμφοιτητές γίνονται συνέταιροι και αλλάζουν τον τρόπο επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας βοτάνων

40-41_α

Λεωνίδας Λιάμης

188
0

Συνεργασία να την πιείς στο… φλυτζάνι, εξελίσσεται το επιχειρηµατικό εγχείρηµα της Rhoeco. Η ιδέα που είχαν πριν περίπου 5 χρόνια η Βάγια Μήτσιου, η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη κι ο Χάρης Καζάς, τρεις γεωπόνοι, απόφοιτοι του ΑΠΘ, όταν έκαναν τα µεταπτυχιακά τους στο Νιούκαστλ και το Εδιµβούργο, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ασχοληθούν µε τα αρωµατικά φυτά και τα βότανα της ελληνικής γης, «ρίζωσε» για τα καλά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και χρόνο µε το χρόνο µεγαλώνει.

«Ετοιµαζόµαστε πλέον να κάνουµε το δικό µας ηλεκτρονικό κατάστηµα (σ.σ. e-shop) στο διαδίκτυο. Αποµένουν λεπτοµέρειες για να στηθεί και λογικά θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέµβριο», αποκαλύπτει στην Agrenda ο Χάρης Καζάς.

Όπως επισηµαίνει, µε το βήµα αυτό η Rhoeco προσβλέπει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, ο οποίος προς ώρας προέρχεται από πωλήσεις µέσω τρίτων καναλιών διανοµής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και κυρίως στο εξωτερικό.

Η αρχική ιδέα των τριών συµφοιτητών και πλέον και συνεταίρων, ήταν η Rhoeco να αποτελέσει µια κάθετη µονάδα που θα περιλάµβανε και την καλλιέργεια των αρωµατικών φυτών και των βοτάνων. Όταν, όµως, οι σκέψεις άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά», διαπιστώθηκε ότι ο όγκος εργασίας που προϋπέθετε το κοµµάτι της επεξεργασίας, της τυποποίησης και της εµπορίας δεν επέτρεπε την ενασχόληση και µε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, αποφασίστηκε το κοµµάτι της καλλιέργειας να µείνει σε αδράνεια, µέχρι νεωτέρας.

Έτσι, ενώ αποκτήθηκε και γη στην Αµφίπολη Σερρών, στα συγκεκριµένα χωράφια έχει αναπτυχθεί για την ώρα ένας µικρός πειραµατικός αγρός, όπου καλλιεργείται χαµοµήλι, κυρίως για την απόκτηση τεχνογνωσίας, ενώ το υπόλοιπο των εκτάσεων είναι σε κατάσταση αγρανάπαυσης.

Μέσα στην πιο καινοτόμα συσκευασία της αγοράς μπλέκονται 18 είδη φυτών

«Παίρνουµε πιστοποιηµένα βιολογικά βότανα, τους κάνουµε αυστηρή διαλογή στις πιστοποιηµένες εγκαταστάσεις µας, όλα γίνονται µε το χέρι και µετά δηµιουργούµε τις µίξεις για τα blend, ενώ φυσικά έχουµε και τα µονοποικιλιακά µας προϊόντα», αναφέρει ο συνοµιλητής µας. Αυτή τη στιγµή η γκάµα των κωδικών της Rhoeco απαρτίζεται από πέντε blend ροφήµατα βοτάνων, τα οποία διαµορφώνονται µε την αξιοποίηση 18 διαφορετικών φυτών και κυκλοφορούν στην αγορά υπό το concept της καινοτόµου συσκευασίας «drink it-plant it» που δίνει διπλή χρήση στο προϊόν, ενώ υπάρχουν και άλλοι πέντε κωδικοί µονοποικιλιακών ροφηµάτων.

«Στα blend πέρα από την υψηλή ποιότητα, θέλαµε να δώσουµε και µια δεύτερη χρήση στη συσκευασία. Οπότε αφού τελειώσει το προϊόν, στην πίσω όψη της ετικέτας υπάρχουν οδηγίες, οι οποίες λένε ότι κάτω από το καπάκι υπάρχουν σπόροι από βιολογικά βότανα, τα οποία φυτεύεις αρχικά µέσα στη βιοδιασπώµενη συσκευασία, την οποία στη συνέχεια µπορείς να βάλεις στο χώµα όπου γίνεται κοµπόστ», τονίζει ο κ. Καζάς.

Εν αναµονή της ενεργοποίησης του e-shop της επιχείρησης, η Rhoeco εµπορεύεται στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της κυρίως µέσα από καταστήµατα τύπου delicatessen, αλλά και εξειδικευµένα καταστήµατα τροφίµων. Στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη, όπου και γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις, µε πιο δυνατές αγορές αυτές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, η διάθεση γίνεται µέσα από concept stores και κάποια καταστήµατα delicatessen. Για τη σύναψη συνεργασιών η προσέγγιση των δυνητικών πελατών γίνεται µέσω e-mail και κατόπιν αποστολής δειγµάτων για δοκιµή, η οποία έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσµατική µέθοδος. Εσχάτως έχουν ξεκινήσει συµµετοχές της εταιρείας και σε διεθνείς εκθέσεις (σ.σ. επίκειται παρουσία της το Σεπτέµβριο σε εξειδικευµένη έκθεση στο Παρίσι), όπου γίνονται απευθείας επαφές µε δυνητικούς πελάτες για συµφωνίες.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουλίου


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία