BACK TO
TOP
Special Reports

Λείπουν επενδύσεις για ξεκλείδωμα αξίας της αγροτικής παραγωγής

Ξεχωριστή νομοθεσία για την συμβολαιακή γεωργία και υψηλό επίπεδο προστασίας για τα συμβαλλόμενα μέρη, ανάπτυξη των βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού, επενδύσεις και πραγματική διασύνδεση πρωτογενούς με τον τουρισμό, συστήνει νέα μελέτη της διαΝέοσις για το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Screenshot_2022-07-20_at_20_52_40

Μαρία Γιουρουκέλη

239
0

«Αν δεν ενισχύσουμε τις συνεργασίες όλων των ειδών, αν δεν αξιοποιήσουμε και καταρτίσουμε κατάλληλα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και δεν εντάξουμε την έρευνα και την καινοτομία σε κάθε φάσμα της παραγωγής, της μεταποίησης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων, αν δεν θωρακίσουμε την ελληνική παραγωγή με ένα πλέγμα προστασίας της ποιότητας και αν δεν βρούμε τρόπο να λειτουργήσει στρατηγικά, αποτελεσματικά και στον σωστό χρόνο η δημόσια διοίκηση, ο αγροδιατροφικός κλάδος δεν θα πρωταγωνιστήσει ποτέ», αναφέρει το νέο κείμενο πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα της διαΝΕΟσις.

Ολόκληρη η μελέτη διαθέσιμη εδώ

Η έμφαση στην ποιότητα για την ελληνική παραγωγή δεν συνεπικουρείται από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, με το πρόβλημα της αποεπένδυσης να παραμένει οξύ, υπογραμμίζει η έρευνα. Ενώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ-27 το ύψος των επενδύσεων έχει επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα, στη χώρα μας έχει μεν αποκατασταθεί μερικώς, αλλά παραμένει 30% χαμηλότερο από το ξεκίνημα της κρίσης. Σύμφωνα με την μελέτη, το ξέσπασμα της πανδημίας άλλαξε τα δεδομένα για πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Ο πρωτογενής τομέας, ωστόσο, δεν βίωσε «σοκ» στην προσφορά προϊόντων.

«Σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη ότι πάνω από το 50% της αξίας όλης της ελληνικής γεωργικής παραγωγής προέρχεται από τρεις κατηγορίες που συνδέονται με την υγιεινή διατροφή, δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι θετικές, αρκεί να υπήρχε ένα σχέδιο αξιοποίησης.». σημειώνεται στο κείμενο.

Σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τις προοπτικές, τις ευκαιρίες, αλλά και τις διαχρονικές αδυναμίες του σημαντικού αυτού κλάδου στη φράση «κλειδωμένη αξία».

Καθώς η χώρα αναζητά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να αξιοποιεί στο έπακρο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, να συνδιαμορφώνει τις τεχνολογικές αλλαγές και να την καθιστά ανθεκτική στις απρόβλεπτες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, η αγροδιατροφή μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο, αρκεί άμεσα να βρούμε τρόπους να «ξεκλειδώσουμε» αυτή την αξία, να ενώσουμε δυνάμεις και να διασυνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με την υπόλοιπη οικονομία, αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Η ελληνική αγροδιατροφή είναι ένας κλάδος που είναι σε θέση να αλληλοεπιδράσει με άλλους κλάδους -τον τουρισμό, την τεχνολογία, τη μεταποίηση- και να λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτούς, αναφέρει το κείμενο πολιτικής της Μαριάννας Σκυλακάκη και του Θεόδωρου Μπένου για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, με τους ερευνητές να επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, τους τομείς στους οποίους εμφανίζονται αξιοσημείωτες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξωστρέφεια, αλλά και το πώς η χώρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία